Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenny z czarnuszką

Chleb pszenny z czarnuszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 5225

Dodano:

Odsłon: 857

To przepyszny, puszysty chlebek z czarnuszka, który na śniadanie będzie smakował...i to bardzo!

Składniki

  • mąka pszenna typ 650 700 g
  • drożdże świeże 30 g
  • mleko 150 ml
  • woda ciepła 300 ml
  • masło 35 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 2 łyżeczki
  • czarnuszka 2-3 łyżeczki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb pszenny z czarnuszką

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia. Następnie wlać kilka łyżek ciepłego mleka połączonego z wodą, dodać kilka łyżek mąki, wymieszać i odczekać 15 min. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym stopione masło i wymieszać. Na końcu dodać czarnuszkę i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i odstawić w nasłonecznione miejsce do momentu, aż ciasto podwoi objętość.

  2. Gotowe podzielić na dwie części, mniej więcej równe. Uformować podłużne bochenki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić jeszcze na ok. 30 min. Przed włożeniem do piekarnika ukośnie naciąć, posmarować wodą i posypać czarnuszką. Piec przez 10 min. w temp. 230 stopni, po czym zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze przez ok. 25 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń