Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb razowy z mąki graham drobny stanowi alternatywę w mojej kuchni do chleba żytniego. Chleb jest na zakwasie, zawiera nasiona: słonecznik i pestki dyni oraz dodatkowo znalazła się w nim czarnuszka. Obsypałam go makiem. Czarnuszka siewna (jadalna) ma wyraźny ostry smak. Najczęściej stosuję ją do serów podpuszczkowych i smażonych lub topionych. Czarnuszka jest bardzo zdrowa – wspomaga pracę układu pokarmowego, nerek, trzustki, wspomaga leczenie cukrzycy, nadciśnienia, alergii. Można stosować nasiona lub olej, który nazywany jest „złotem faraonów”.
Gulasz ugotowany z łopatki wieprzowej podany z ugotowanymi ziemniakami i mary...
Odsłon: 453
Jej kremowość pesto z makaronem.
Odsłon: 101
Takie łódeczki ziemniaczane przygotowałam do kotletów z karczku. Tak przygoto...
Odsłon: 116
Smaki lata w słoikach.
Odsłon: 188
Waniliowy serek homogenizowany możesz samolubnie zjeść na podwieczorek lub wy...
Odsłon: 2214
Gulasz ugotowany z łopatki wieprzowej podany z ugotowanymi ziemniakami i mary...
Odsłon: 453
Jej kremowość pesto z makaronem.
Odsłon: 101
Takie łódeczki ziemniaczane przygotowałam do kotletów z karczku. Tak przygoto...
Odsłon: 116
Smaki lata w słoikach.
Odsłon: 188
Waniliowy serek homogenizowany możesz samolubnie zjeść na podwieczorek lub wy...
Odsłon: 2214
Składniki
1. Zakwas wyjąć z lodówki 1 h przed pieczeniem (by ogrzał się). 2. W celu podkarmienia zakwasu odważyć 200g mąki żytniej razowej i połączyć z zakwasem oraz dodać 180-200 ml wody. 3. Wyrobić robotem planetarnym (hakiem) do konsystencji błota (niskie obroty) – wyrabiać krótko tzn. 1-2 min. 4. Odstawić na 12h (na noc), podwoi lub potroi objętość.
5. Odjąć 200-300g zakwasu i schować go do lodówki (można trzymać 1 tydzień bez podkarmiania). 6. Dodać: sól, nasiona, mąki, wodę i mieszać z hakiem (stopniowo zwiększać obroty).
7. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, wyrobić kulę (ciasto musi być gładkie, jedynie od dołu może mieć zakładki). 8. Przełożyć do miski nasmarowanej oliwą do garowania. Ponieważ będziemy je kłaść na łopatę do chleba (piec bez formy) musi być ułożony w misce odwrotnie tzn. zakładkami do góry, gładką powierzchnią do miski. Całą powierzchnię wolną obsypać mąką. 9. Chleb jest tylko na zakwasie więc garuje od 3 h do nawet 6h, a może i dłużej.
10. Powierzchnię chleba obsypać mąką chlebową. 11. Łopatę do pizzy położyć na misce, wszystko odwrócić by chleb wypadł na łopatę. 12. Chleb zsunąć na oprószoną mąką blachę piekarnika. Nie żałować mąki. Lepiej ją potem otrzepać niż jakby chleb miał się przykleić do blachy. 13. Przygotować polewę z mąki żytniej lub chlebowej i wody i obsmarować nią powierzchnię chleba. Nasiona lepiej się przykleją do polewy niż jakbyśmy tylko smarowali chleb wodą. Posypać makiem. 14. Piekarnik sparować i nagrzać do 220 st. C . W tej temperaturze piec ok. 50 min. 15. Co ok.20 min. spryskiwać chleb wodą ze spryskiwacza do kwiatów. 16. Po upieczeniu wyjąć na ruszt do schłodzenia.