Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wpadłam w wir pieczenia chleba. Dzisiaj proponuje pyszny, pachnący nieziemsko chlebek z suszonymi pomidorami i czosnkiem. Do tego odrobina masełka. Czy może być coś lepszego?
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3529
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 610
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3766
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 325
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 589
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3529
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 610
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3766
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 325
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 589
Składniki
W garnuszku przygotowujemy zaczyn: Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, 150 ml wody oraz 10 dkg mąki. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, gęstą "papkę", odstawiamy do wyrośnięcia.
Do malaksera wsypujemy resztę mąki, wlewamy zakwas, pozostałą ilość wody, dodajemy sól, czosnek przeciśnięty przez praskę i zaczyn, jeżeli jest już wyrośnięty. Całość wyrabiamy w maszynie, aż powstanie nam jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, dodajemy do niego pokrojone w paseczki suszone pomidory. Wszystko razem przerabiamy za pomocą dłoni, po czym odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1 godzinę), następnie ciasto przekładamy do podłużnej blaszki wysmarowanej odrobiną oliwy z oliwek. Wierzch ciasta nacinamy wzdłuż na głębokości 1 cm, smarujemy pozostałą delikatnie oliwą (wykorzystałam tę z zalewy do pomidorów), posypujemy plasterkami czosnku i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Blaszkę z ciastem odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie nieco wyrosło. Po tym czasie blaszkę wkładamy do nagrzanego (220 stopni) piekarnika, pieczemy około 50 minut. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 180 stopni i nakrywamy chleb kawałkiem folii aluminiowej lub papieru pergaminowego. Chodzi o to, aby nie przypiec nadmiernie położonego na wierzch ciasta czosnku i pomidorów. Upieczony chlebek studzimy, najpierw przez 10- 15 minut w blaszce, następnie wyjmujemy go na drewnianą deseczkę. Smacznego.