Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny chleb zachowujący długo świeżość.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9551
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4430
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 184
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20811
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9551
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4430
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 184
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20811
Składniki
Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Mąkę wsypać do miski. Zrobić w środku wgłębienie, do którego wrzucić pokruszone drożdże, dodać cukier i wodę. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min do wyrosnięcia.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Dodać jajko, olej, sól i ziemniaki. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsc do wyrośnięcia na 45 min.
Mąkę wsypać do miski. Zrobić w środku wgłębienie, do którego wrzucić pokruszone drożdże, dodać cukier i wodę. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min do wyrosnięcia.
Ciasto zagnieść ponownie. Z ciasta uformować kulę, posypać mąka i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć kilka razy widelcem. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia.
Dodać jajko, olej, sól i ziemniaki. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsc do wyrośnięcia na 45 min.
Ciasto zagnieść ponownie. Z ciasta uformować kulę, posypać mąka i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć kilka razy widelcem. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia.
Piec na środkowej szynie w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 min.
Po upieczeniu wyłożyć chleb na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.