Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny chleb zachowujący długo świeżość.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12240
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1376
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12983
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5077
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12240
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1376
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12983
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5077
Składniki
Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Mąkę wsypać do miski. Zrobić w środku wgłębienie, do którego wrzucić pokruszone drożdże, dodać cukier i wodę. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min do wyrosnięcia.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Dodać jajko, olej, sól i ziemniaki. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsc do wyrośnięcia na 45 min.
Mąkę wsypać do miski. Zrobić w środku wgłębienie, do którego wrzucić pokruszone drożdże, dodać cukier i wodę. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min do wyrosnięcia.
Ciasto zagnieść ponownie. Z ciasta uformować kulę, posypać mąka i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć kilka razy widelcem. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia.
Dodać jajko, olej, sól i ziemniaki. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsc do wyrośnięcia na 45 min.
Ciasto zagnieść ponownie. Z ciasta uformować kulę, posypać mąka i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć kilka razy widelcem. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia.
Piec na środkowej szynie w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 min.
Po upieczeniu wyłożyć chleb na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.