Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W koszyczku wielkanocnym, który zanosimy do kościoła do poświęcenia obowiązkowo powinien znaleźć się chlebek. Warto przygotować go samemu, zwłaszcza, że przygotowanie jest banalnie proste :) zapraszam!
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 361
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 61
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 361
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 61
Składniki
Drożdże rozdrobnić z cukrem i odrobiną ciepłej wody, pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 min, aż wyrosną. W międzyczasie rozpuścić masło i zostawić do wystudzenia. Wszystkie mąka przesiać przez sitko, dodać sól, wyrośnięte drożdże, masło, ciepła wodę i jajko. Całość wyrobić mikserem za pomocą haka do ciast drożdżowych. Gotowe ciasto zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 1/2 godziny, aż wyrośnie.
W wyrośniętego ciasta uformować chlebek (wychodzi ok. 3 sztuk), wyłożyć na formę wyłożona papierem do pieczenia, popryskac woda i posypać słonecznikiem lub makiem. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłym piekarniku (ok. 1/2 godziny), następnie nagrzać (nie wyciągamy już blaszki) piekarnik do 180 stopni i piec przez ok. 20 min (góra i dół).
Smacznego:)