Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cilbir czyli jajka po turecku to fenomenalna alternatywa dla jajecznicy, omletów czy też jajek sadzonych. Jeśli do tej pory ich nie próbowaliście, koniecznie szybko nadróbcie zaległości: zdziwicie się jak cilbir doskonale łączy ze sobą jajka, aromatyczne topione masło oraz delikatny krem jogurtowy. Pamiętaj, aby koniecznie podać do nich świeże, chrupiące pieczywo lub chlebki pita.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6925
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5183
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2229
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6925
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5183
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2229
Składniki
Danie rozpocznij od przygotowania sosu, który powinien nabrać aromatu i przegryźć się. Wyjmij z lodówki jajka, by nabrały temperatury pokojowej. Jogurt wlej do miski. Umyj i posiekaj miętę, natkę pietruszki oraz koper. Dodaj do jogurtu, a następnie przeciśnij przez praskę ząbek czosnku i dorzuć. Całość dopraw szczyptą soli i odstaw.
Jajka ugotuj w koszulkach. W tym celu świeże jajko wbij do małej miseczki. Czynność tę, będzie musiał powtórzyć, w zależności, z ilu jajek chcesz zrobić całe danie. W niedużym rondelku zagotuj około litr wody. Do gotującej się wody dodaj ocet lub ewentualnie sok z cytryny. Ustaw minimalną moc palnika, by woda jedynie delikatnie wrzała. Przy pomocy łyżki, mieszaj wrzątek, by powstał na środku wir. W momencie zaprzestania mieszania wody, na środek wiru wlej jajko. Nie mieszaj wody w garnku, a jedynie obserwuj jajko. Po około 2,5-3 minutach jajko w koszulce powinno być gotowe do wyłowienia. Możesz to zrobić za pomocą sitka metalowego. Prawidłowo przyrządzone jajko w koszulce powinno mieć ścięte białko, zaś płynne żółtko w środku.
Na patelni rozgrzej masło i oliwę, dodaj wędzoną paprykę i podgrzewaj wszystko przez około 30 sekund. Masło powinno nabrać koloru papryki, ale nie może się przypalić.
Na talerz wyłóż sporą porcję ziołowego jogurtu, a na wierzch połóż jajka. Całość skrop ciepłym masłem paprykowym. Do dekoracji możesz użyć dowolnych ziół, np. kolendry czy pietruszki. Na koniec możesz całość oprószyć grubo mieloną solą. Podawaj z pieczywem.