Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na pyszne, wysokobiałkowe, zdrowe i syte śniadanie. Cilbir czyli jajka po turecku to jajka w koszulce, podane na odpowiednio przyprawionym, wyrazistym w smaku jogurcie greckim z dodatkiem stopionego masła z aromatycznymi przyprawami.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą.
Jajko wpić do filiżanki. W rondelku zagotować wodę. Dodać łyżkę octu. Gotującą się wodę zamieszać łyżką i w sam środek "wiru" wlać delikatnie jajko. Dotować na wolnym ogniu przez około 2,5 minuty, tak, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Jajko przełożyć za pomocą łyżki cedzakowej na talerz. W ten sam sposób ugotować drugie jajko.
Masło rozpuścić na patelni, chwilę podsmażyć, do zarumienienia. Dodać przyprawy. Do ogrzanej miski przełożyć jogurt, wyłożyć jajka w koszulce, polać masłem, posypać natką pietruszki i doprawić świeżo zmieloną solą. Podawać od razu po przygotowaniu z chlebem.