Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-06-2012
Pyszny chlebek drożdżowy z kawałkami czekolady i słodkimi czereśniami.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 316
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1948
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3908
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3752
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 521
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 316
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1948
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3908
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3752
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 521
Składniki
W dużej misce przesiewamy mąkę, dodajemy sól, masło i drożdże. Następnie wlewamy letnią wodę i wyrabiamy mikserem lub dłońmi, do uzyskania nie klejącego, gładkiego ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy trochę mąki, natomiast jeśli za suche letniej wody. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką. Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy, tworzymy dosyć płaski placek i wsypujemy czekoladę oraz czereśnie. Delikatnie łączymy, jeśli ciasto stało się za mocno wilgotne możemy podsypać niewielka ilością mąki. Jeśli składniki nam powypadały możemy je ułożyć na wierzchu ciasta, nie wpłynie to na smak chlebka. Ponownie zostawiamy na godzinę, przykrywając ściereczką. Wyrośnięte ciasto pieczemy w temp. 205 C przez 20-25 min do uzyskania złotek skórki. Smacznego.