Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowy chleb i hummus.

Domowy chleb i hummus.

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 84

Dodano:

Odsłon: 1984

Wczoraj obchodziliśmy światowy dzień chleba, dlatego też postanowiłem się podzielić z Wami przepisem na domowy chleb. Do niego proponuje też hummus, będzie to bardzo dobre połączenie na śniadanie ???? Chleb od tysięcy lat jest podstawowym elementem posiłków ludzkości, ale spełnia również ważną funkcję w obrzędach wielu kultur. Światowy dzień chleba ustanowiony został przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Mój chleb wykonałem z dwóch mąk: pszennej i orkiszowej, a Ty jeżeli chcesz możesz śmiało użyć tylko pszennej, ponieważ przepis jest uniwersalny.

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Chleb:

    Do miseczki wrzucamy drożdże, cukier, dwie łyżki mąki i ciepłą wodę. Wszystko razem mieszamy aż pojawi się pianka i odstawiamy w ciepłe miejsce. Następnie pozostałe suche składniki ( dwie mąki, sól, pestki dyni i słonecznika ) mieszamy razem i wlewamy do nich wodę z drożdżami. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę ( można ręką albo łyżką jak kto woli). Odstawiamy ciasto na około 30 minut przykryte ściereczką aby mogło podrosnąć. W między czasie smarujemy blachę tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Gdy nasze ciasto już wyrośnie przekładamy do blachy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Pieczemy przez około godzinę. Ten chleb doskonały jest po wystygnięciu a też bardzo dobrze smakuje na drugi dzień

  2. Hummus:


    Zrobienie pasty hummus w domu jest na prawdę proste, będziemy potrzebowali do tego blender i około 10 minut wolnego czasu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń