Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj obchodziliśmy światowy dzień chleba, dlatego też postanowiłem się podzielić z Wami przepisem na domowy chleb. Do niego proponuje też hummus, będzie to bardzo dobre połączenie na śniadanie ???? Chleb od tysięcy lat jest podstawowym elementem posiłków ludzkości, ale spełnia również ważną funkcję w obrzędach wielu kultur. Światowy dzień chleba ustanowiony został przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Mój chleb wykonałem z dwóch mąk: pszennej i orkiszowej, a Ty jeżeli chcesz możesz śmiało użyć tylko pszennej, ponieważ przepis jest uniwersalny.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22338
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13819
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4330
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43289
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 532
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 461
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22338
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13819
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4330
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43289
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 532
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 461
Składniki
Chleb: Do miseczki wrzucamy drożdże, cukier, dwie łyżki mąki i ciepłą wodę. Wszystko razem mieszamy aż pojawi się pianka i odstawiamy w ciepłe miejsce. Następnie pozostałe suche składniki ( dwie mąki, sól, pestki dyni i słonecznika ) mieszamy razem i wlewamy do nich wodę z drożdżami. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę ( można ręką albo łyżką jak kto woli). Odstawiamy ciasto na około 30 minut przykryte ściereczką aby mogło podrosnąć. W między czasie smarujemy blachę tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Gdy nasze ciasto już wyrośnie przekładamy do blachy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Pieczemy przez około godzinę. Ten chleb doskonały jest po wystygnięciu a też bardzo dobrze smakuje na drugi dzień
Hummus: Zrobienie pasty hummus w domu jest na prawdę proste, będziemy potrzebowali do tego blender i około 10 minut wolnego czasu