Śniadania Przepis na:
Domowy chleb i hummus.

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 84
Dodano: 17.10.2019
Odsłon: 1984
Składniki
- Drożdże świeże 5 g
- Mąka pszenna 400 g
- Mąka orkiszowa 150 g
- Ciepła woda 400 ml
- Cukier 2 łyżeczki
- sól 2 Łyżeczki
- Pestki dyni 25 g
- Pestki słonecznika 30 g
- Ciecierzyca puszka 400 g
- Sok z cytryny 1 łyżeczka
- Czosnek 1 ząbek
- pasta tahini 5 łyżeczek
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
- odrobina wody
- pieprz i sól do smaku
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Chleb:
Do miseczki wrzucamy drożdże, cukier, dwie łyżki mąki i ciepłą wodę. Wszystko razem mieszamy aż pojawi się pianka i odstawiamy w ciepłe miejsce. Następnie pozostałe suche składniki ( dwie mąki, sól, pestki dyni i słonecznika ) mieszamy razem i wlewamy do nich wodę z drożdżami. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę ( można ręką albo łyżką jak kto woli). Odstawiamy ciasto na około 30 minut przykryte ściereczką aby mogło podrosnąć. W między czasie smarujemy blachę tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Gdy nasze ciasto już wyrośnie przekładamy do blachy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Pieczemy przez około godzinę. Ten chleb doskonały jest po wystygnięciu a też bardzo dobrze smakuje na drugi dzień -
Hummus:
Zrobienie pasty hummus w domu jest na prawdę proste, będziemy potrzebowali do tego blender i około 10 minut wolnego czasu
Komentarze do przepisu (0)