Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj obchodziliśmy światowy dzień chleba, dlatego też postanowiłem się podzielić z Wami przepisem na domowy chleb. Do niego proponuje też hummus, będzie to bardzo dobre połączenie na śniadanie ???? Chleb od tysięcy lat jest podstawowym elementem posiłków ludzkości, ale spełnia również ważną funkcję w obrzędach wielu kultur. Światowy dzień chleba ustanowiony został przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Mój chleb wykonałem z dwóch mąk: pszennej i orkiszowej, a Ty jeżeli chcesz możesz śmiało użyć tylko pszennej, ponieważ przepis jest uniwersalny.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 327
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1952
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3909
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3760
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 527
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 327
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1952
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3909
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3760
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 527
Składniki
Chleb: Do miseczki wrzucamy drożdże, cukier, dwie łyżki mąki i ciepłą wodę. Wszystko razem mieszamy aż pojawi się pianka i odstawiamy w ciepłe miejsce. Następnie pozostałe suche składniki ( dwie mąki, sól, pestki dyni i słonecznika ) mieszamy razem i wlewamy do nich wodę z drożdżami. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę ( można ręką albo łyżką jak kto woli). Odstawiamy ciasto na około 30 minut przykryte ściereczką aby mogło podrosnąć. W między czasie smarujemy blachę tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Gdy nasze ciasto już wyrośnie przekładamy do blachy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Pieczemy przez około godzinę. Ten chleb doskonały jest po wystygnięciu a też bardzo dobrze smakuje na drugi dzień
Hummus: Zrobienie pasty hummus w domu jest na prawdę proste, będziemy potrzebowali do tego blender i około 10 minut wolnego czasu