Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dwa razy w tygodniu wypiekam domowe chleby. Jest to może pracochłonne zajęcie ale jak się dobrze zorganizuje czas- wszystko da się pogodzić. Za to smaku nie da się porównać z tym- kupionym w sklepie.
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 94
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2622
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 106600
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2056
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 94
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2622
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 106600
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2056
Składniki
Mleko zmieszać z wodą. Podgrzać. Odstawić. Dodać drożdże i łyżeczkę cukru.Dokładnie rozmieszać. Do miski przesypać obie mąki, dodać sól i wlać rozmieszane mleko z wodą i drożdże. Jeśli ciasto jest za gęste- dolać letniej wody lub letniego mleka. Wyrabiać długo aż ciasto będzie odstawać od ręki. Dodać pozostałe przyprawy. Na samym końcu wbić całe jajka i wlać olej. Ponownie wyrabiać aż składniki się połączą. Odstawić na godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia. Zarobić ponownie. Przełożyć do dwóch tortownic wysmarowanych olejem o średnicy 28 cm. Przykryć i odstawić na 15 minut by ciasto ponownie wyrosło. Przed włożeniem do piekarnika, chleby posmarować roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem łyżki mleka. Piec przez 10 minut w temperaturze 240 stopni (góra-dół) a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 35 minut. Gorące chleby zaraz po wyjęciu z piekarnika, posmarować przy pomocy pędzla bardzo zimną wodą. Wtedy łatwo wyjmiemy je z form.Studzimy na kratce kuchennej.