Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowy chleb mieszany:

Domowy chleb mieszany:

Autor:

Przepisów i artykułów: 338 Ocena: 2732

Dodano:

Odsłon: 9822

Dwa razy w tygodniu wypiekam domowe chleby. Jest to może pracochłonne zajęcie ale jak się dobrze zorganizuje czas- wszystko da się pogodzić. Za to smaku nie da się porównać z tym- kupionym w sklepie.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 300 ml wody
  • 300 ml mleka
  • 100 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki suszonych (mielonych) pomidorów z dodatkiem bazylii i czosnku
  • 2 całe jajka
  • 2-3 łyżki oleju
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie





  1. Mleko zmieszać z wodą. Podgrzać. Odstawić. Dodać drożdże i łyżeczkę cukru.Dokładnie rozmieszać.
    Do miski przesypać obie mąki, dodać sól i wlać rozmieszane mleko z wodą i drożdże.
    Jeśli ciasto jest za gęste- dolać letniej wody lub letniego mleka.
    Wyrabiać długo aż ciasto będzie odstawać od ręki. Dodać pozostałe przyprawy. Na samym końcu wbić całe jajka i wlać olej. Ponownie wyrabiać aż składniki się połączą. Odstawić na godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia.
    Zarobić ponownie. Przełożyć do dwóch tortownic wysmarowanych olejem o średnicy 28 cm. Przykryć i odstawić na 15 minut by ciasto ponownie wyrosło. Przed włożeniem do piekarnika, chleby posmarować roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem łyżki mleka.
    Piec przez 10 minut w temperaturze 240 stopni (góra-dół) a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 35 minut.
    Gorące chleby zaraz po wyjęciu z piekarnika, posmarować przy pomocy pędzla bardzo zimną wodą. Wtedy łatwo wyjmiemy je z form.Studzimy na kratce kuchennej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 06 lutego Wygląda przepięknie a zapach i smak az tu czuję...pychoty:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

drNowak 06 lutego Super pieczywko! Najlepsze domowe! Zawsze świeże. Ja także od dawna nie kupuję pieczywa w sklepie - nie dosyć, że nie wiadomo co w nim siedzi to jeszcze nie ma smaku. :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 lutego Super chleb, aż chciało by się zjeść kawałek z chrupiącą skórką, pycha :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń