Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowy krem czekoladowo-orzechowy

Przepis dnia 2016-05-17
Domowy krem czekoladowo-orzechowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2629

Dodano:

Odsłon: 3509

Taka domowa nutella. Można ją zrobić z czekoladą gorzką, mleczną lub białą. Proporcje migdałów i orzechów też można ustalić samemu. Jeśli używamy czekolady mlecznej lub białej, zmniejszamy ilość cukru o 1/3. Moja ulubiona wersja to mleczna. Moja najstarsza córka preferuje białą. :)

Składniki

  • 60g pokrojonych migdałów
  • 60g pokrojonych orzechów laskowych
  • 180g cukru pudru
  • 200ml mleka
  • 300g gorzkiej czekolady lub mlecznej, lub białej
  • 140g masła
> 6 os. 15 min łatwe drogie
Reklama
Reklama
Domowy krem czekoladowo-orzechowy

Przygotowanie

  1. Migdały i orzechy uprażyć na suchej patelni. Zmiksować w blenderze razem z cukrem pudrem i mlekiem na gładką masę.

  2. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, ostudzić. Połączyć obie masy i ponownie zmiksować. Przełożyć do słoika o pojemności ok. 400g.

  3. Krem należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu maksymalnie 2 tygodni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń