Do góry

Śniadania Przepis na:

Drożdżowe placuszki z dynią, jabłkami i imbirem

Drożdżowe placuszki z dynią, jabłkami i imbirem

Autor:

Przepisów i artykułów: 148 Ocena: 1212

Dodano:

Odsłon: 191

Bardzo łatwy przepis - placuszki zawsze się udają. Tu w jesiennej wersji z dodatkiem dyni, imbiru i cynamonu.

Składniki

  • Mąka pszenna - 300g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Drożdże świeże - 20g
  • Jajko - 1
  • Mleko - 1 szklanka
  • Jabłka prażone z cukrem - 5 łyżek
  • Puree z dyni - 5 łyżek
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z cukrem. Mieszamy z mąką, jajkiem i solą. Najlepiej robić to w dużej misce bo ciasto bardzo rośnie. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie dodajemy przyprawy, jabłka prażone i puree z dyni (dynia upieczona i zmiksowana). Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.

    Placuszki smażymy na oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru. Najlepiej nakładać je łyżką (polecam łyżkę płukać w kubku z gorącą wodą - wtedy ciasto nie przywiera).

    Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń