Do góry

Śniadania Przepis na:

Grahamki z czosnkiem i bazylią

Grahamki z czosnkiem i bazylią

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 925

Dodano:

Odsłon: 1859

Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo. Świeże bułki najlepiej smakują z samym masłem, ale i ser, czy wędlina chętnie dołączą do towarzystwa.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej (typ 650)
  • 230 g mąki graham (typ 1850)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 białko
  • 20 g posiekanej bazylii
  • 10 g posiekanego czosnku
  • odrobina wody do posmarowania + dowolne ziarna do posypania wierzchu
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Grahamki z czosnkiem i bazylią

Przygotowanie

  1. Obie mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, cukier i mieszamy.

    Następnie wkruszamy drożdże, dodajemy białko, bazylię i czosnek. Wlewamy stopniowo wodę i wyrabiamy dokładnie ciasto.

    Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i ponownie zagniatamy.

    Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

    Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części i formujemy z nich bułki. Każdą z nich układamy na blasze lekko posmarowanej olejem.

    Przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

    Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch bułek wodą i posypujemy ulubionymi ziarnami.

    Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Asica35 09 lutego 2018 Pięknie wyglądają, i pewnie smakują wyśmienicie :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 lutego 2018 Z taki dodatkami muszą super smakować :)
Na takie śniadanko około południa pyszna rzecz :D

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń