Do góry

Śniadania Przepis na:

Jaglanka czekoladowo-śliwkowo-orzechowa

Jaglanka czekoladowo-śliwkowo-orzechowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4258

Dodano:

Odsłon: 1040

Z uwagi na panujący u mnie szał na jaglankę, w poszukiwaniu nowych smaków, połączyłam ją z suszonymi śliwkami, gorzką czekoladą, orzechami włoskimi i cynamonem. Wyszło rewelacyjnie!

Składniki

  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 200 ml chudego mleka
  • 50 ml ciepłej wody
  • 5 śliwek suszonych
  • 3 orzechy włoskie
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 kostka gorzkiej czekolady (70% kakao)
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jaglanka czekoladowo-śliwkowo-orzechowa

Przygotowanie

  1. Kaszę wsypujemy na sitko i przelewamy gorącą wodą.
    Następnie zalewamy mlekiem i ciepłą wodą i gotujemy około 10 minut.

  2. W tym czasie śliwki kroimy w kostkę. Orzechy łupiemy, dzielimy na drobniejsze kawałki i prażymy chwilę na suchej patelni.
    Po 10 minutach gotowania, dorzucamy do kaszy śliwki i gotujemy jeszcze około 7 minut, co chwilę mieszając. Przed końcem gotowania dodajemy 1 kostkę gorzkiej czekolady i cynamon, mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy z kuchenki i dodajemy uprażone orzechy, mieszamy. Przekładamy do miseczki i gotowe.
    Można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
    SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 02 kwietnia 2014 potwierdzam, pysznie smakuje. zamiast śliwek, których nie miałam, dodałam daktyle, a zamiast orzechów - migdały. pychota :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

limetka 01 kwietnia 2014 wygląda paskudnie,ale takie PYCHA śniadanko poproszę codziennie ;-) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 30 marca 2014 pyszności, również non stop szukam nowych pomysłów na jaglankę, ta baaardzo wpisuje się w mój gust :-) pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń