Do góry

Śniadania Przepis na:

Jagły ze śliwkami

Jagły ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 679

Dodano:

Odsłon: 549

Jagły to nic innego jak kasza jaglana gotowana na mleku z dodatkiem cukru, suszonych śliwek oraz rodzynek. Ja znam to danie wersji ryżu na mleku, jednak tutaj dodatek śliwek oraz rodzynek sprawia, że jest ono niesamowicie smaczne, a do tego bardzo pożywne.

Składniki

  • 200g kaszy jaglanej
  • 1l mleka
  • 2 łyzki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 100g suszonych śliwek
  • 50g rodzynek
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jagły ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Kaszę płuczemy, odsączamy, sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą i ponownie odsączamy. Śliwki kroimy w mniejsze części.

  2. Mleko zagotowujemy z cukrem i masłem. Do gotującego się mleka wrzucamy kaszę i mieszając czekamy aż będzie ugotowana (ok. 15 minut). Do tak przygotowanej kaszy dodajemy śliwki oraz rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy, podajemy jeszcze ciepłe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń