Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jagły to nic innego jak kasza jaglana gotowana na mleku z dodatkiem cukru, suszonych śliwek oraz rodzynek. Ja znam to danie wersji ryżu na mleku, jednak tutaj dodatek śliwek oraz rodzynek sprawia, że jest ono niesamowicie smaczne, a do tego bardzo pożywne.
Masz ochotę na coś sycącego, aromatycznego i błyskawicznego w przygotowaniu?...
Odsłon: 1617
Masz ochotę na coś sycącego, aromatycznego i błyskawicznego w przygotowaniu?...
Odsłon: 1617
Składniki
Kaszę płuczemy, odsączamy, sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą i ponownie odsączamy. Śliwki kroimy w mniejsze części.
Mleko zagotowujemy z cukrem i masłem. Do gotującego się mleka wrzucamy kaszę i mieszając czekamy aż będzie ugotowana (ok. 15 minut). Do tak przygotowanej kaszy dodajemy śliwki oraz rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy, podajemy jeszcze ciepłe.