Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj propozycja na pyszne jajka po meksykańsku, zwane również szakszuką z czerwoną fasolą. Danie jest smaczne, sycące, idealnie nadaje się do podania na śniadanie lub kolację.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 153
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1868
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14609
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19673
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 153
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1868
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14609
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19673
Składniki
Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kilkucentymetrowe paseczki. Z papryczki usuwam nasionka i drobniutko kroję, czosnek również drobniutko kroję. Cebulę kroję w piórka, czerwoną fasolę płuczę pod bieżącą wodą i odstawiam do osączenia.
Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę przez około 3 minuty, tak żeby się zeszkliła. Następnie dodaję paprykę i jeszcze smażę około 5 minut. Dodaję papryczkę chili, czosnek, doprawiam oregano i przyprawami, dodaję pomidory krojone razem z zalewą, dokładnie mieszam i duszę całość około 8 minut, tak żeby sos zgęstniał. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Na koniec dodaję czerwoną fasolę i jeszcze duszę około 3 minut. W tak przygotowanym sosie robię wgłębienia łyżką i wybijam jajka. Patelnię nakrywam pokrywką i smażę na średnim ogniu około 5 minut, tak żeby białko się ścięło a żółtko było płynne.
Jajka po meksykańsku są gotowe, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa