Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka w koszulkach to rewelacyjny pomysł na pyszne śniadanie. Jajka podałam na grzankach skropionych oliwą z czosnkiem i ziołami, do tego chrupiący bekon i pieczarki, no i te spływające świeżutkie żółtko... żyć nie umierać :-) Jak zrobić takie jajuszka? Bardzo prosto, o ile mamy świeże jajka, czyli takie, w których białko jest zwarte, a nie lejące, bo inaczej będzie się rozpływać w garnku. Można to łatwo sprawdzić, zanurzając jajko w szklance zimnej wody, jeśli zostaje na dnie, to jest świeże, a jeśli podnosi się lub wypłynie, to do jajek w koszulkach się nie nada. Najlepsze są jajka do 5 dni od daty zniesienia. Poniżej przepis na 4 grzanki:
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 348
Pieczona papryka faszerowana mięsem wieprzowo-wołowym i ryżem do sprawdzony p...
Odsłon: 1045
Deser cappuccino to prawdziwa czekoladowo-kawowa uczta w pucharku. Kremowy mu...
Odsłon: 1301
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 85
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 74
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 348
Pieczona papryka faszerowana mięsem wieprzowo-wołowym i ryżem do sprawdzony p...
Odsłon: 1045
Deser cappuccino to prawdziwa czekoladowo-kawowa uczta w pucharku. Kremowy mu...
Odsłon: 1301
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 85
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 74
Składniki
Boczek podsmażyć na patelni z obu stron i odłożyć go na talerz. Na tej samej patelni na tłuszczu z boczku usmażyć pokrojone w plastry pieczarki, na koniec doprawić je solą i pieprzem. Kromki chleba podgrzać w tosterze. Wodę zagotować, do gotującej dodać łyżkę octu i wymieszać. Zmniejszyć moc palnika. Jajko wbić do filiżanki, łyżką zamieszać wodę, robiąc wir i w środek wiru wlać jajko bardzo blisko wody. Zagarnąć białko, żeby tworzyło całość z żółtkiem, gotować 2-2,5 minuty i wyjąć łyżką cedzakową. Grzanki ułożyć na talerzu. Na grzankach położyć boczek i pieczarki, na górę położyć jajko, posypać krojonym szczypiorkiem. Jajka delikatnie przeciąć nożem, żeby żółtko wypłynęło. Śniadanko gotowe:-) SMACZNEGO!!!