Do góry

Śniadania Przepis na:

Jajka w skorupkach smażone na maśle

Jajka w skorupkach smażone na maśle

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 49343

Dodano:

Odsłon: 3598

Już zapomniałam jak wspaniale smakują jajka w takim wydaniu. Mój mąż stwierdził, że jemu jeszcze nigdy jajek podanych w ten sposób nie serwowałam, więc musiałam zrobić. Był oczywiście zachwycony. Smak i zapach smażonego masła, rumienionej bułki tartej... niezapomniane. Gorąco polecam Wam ten przepis.

Składniki

  • jajka 4 sztuki
  • szczypiorek posiekany 2 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • dodatkowo:
  • bułka tarta
  • masło do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jajka w skorupkach smażone na maśle

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo. Wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 8- 10 minut. Dłuższy czas gotowania może skutkować nieprzyjemnym zapachem jajka i zielonkawą otoczką wokół żółtka. Ugotowane jajka zalewamy zimną wodą, studzimy. Następnie każde jajo w skorupce kroimy wzdłuż na połowę. Najlepiej zrobić to zdecydowanym ruchem i użyć do tego noża z piłką. Ze skorupek wyjmujemy i żółtko i białko, starając się nie uszkodzić skorupek.

  2. Białka i żółtka rozgniatamy widelcem, mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, roztopionym masłem (2 łyżki), odrobiną soli i pieprzu. Farszem delikatnie wypełniamy
    skorupki jajek. Panierujemy w bułce tartej tylko od strony farszu. Smażymy na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Podajemy z sałatką z pomidorów i cebuli.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń