Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Japonia to kraj, który został dotknięty przez naleśnikowe szaleństwo. W tamtych regionach ten przysmak musi być pulchny, mięciutki i puszysty. Są nieporównywalne z żadnymi innymi. Choć wymagają znacznie więcej pracy i przygotowań niż nasze klasyczne naleśniki, to warto ich spróbować.
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 289
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 321
Sałatka smakuje wyśmienicie, przy czym pracy przy niej jest mało. Ładnie się...
Odsłon: 63
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 48
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 289
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 321
Sałatka smakuje wyśmienicie, przy czym pracy przy niej jest mało. Ładnie się...
Odsłon: 63
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 48
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka wstaw na kilka minut do zamrażalnika. Do żółtek dodaj mleko i ekstrakt waniliowy. Ubij wszystko na gęstą, jasną pianę. Dodaj przesiane: mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko rózgą do połączenia składników. Ubij białka na sztywną pianę. Na koniec dodawaj po łyżce cukru, cały czas miksując.
Patelnię postaw na małym ogniu i nasmaruj ją olejem. Namiar tłuszczu zbierz papierowym ręcznikiem. Do ubitych żółtek przenieś 1/3 białek i dokładnie wymieszaj. Następnie powtórz czynność z połową pozostałych jeszcze białek. Wszystko razem ubij. Mieszankę przenieś do pozostałych białek. Delikatnie wszystko wymieszaj, uważając na pęcherzyki powietrza.
Ciasto naleśnikowe nakładaj na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki lub małej chochelki. Każdy naleśnik składa się z 2-3 łyżek stołowych ciasta. Każdą z nich nakładaj dopiero wtedy, kiedy ostatnia górna warstwa ciasta będzie już odrobinę sucha. Na patelnię wlej 1 łyżkę wody i przykryj naczynie pokrywką. Smaż przez ok. 6-7 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i dołóż po łyżce ciasta od góry. Dolej kolejną łyżkę wody i smaż kolejne 6 minut. Po tym czasie naleśniki delikatnie obróć i dodaj kolejną łyżkę wody. Smaż pod przykryciem przez 4-5 minut. Japońskie naleśniki przełóż na talerz i udekoruj cukrem pudrem. Świetnie smakują z sezonowymi owocami.