Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny holenderski street food - kanapka z matiasem. Nie jest to śledź a'la matias, ale młody śledź przed pierwszym tarłem. Jest zdecydowanie bardziej delikatny, wręcz maślany w smaku. Gdzie go kupić i jak przygotować? Zapraszam do przepisu.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21639
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 79
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21639
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 79
Składniki
* Najpierw o matiasie. Hollandse Nieuwe to tradycyjna holenderska potrawa - młode śledzie, dziewicze, czyli takie przed pierwszym tarłem. Są lekko marynowane, poddane specjalnej obróbce, spożywane na surowo. W Polsce można je kupić w dobrych sklepach rybnych lub większych sieciówkach, najczęściej w wersji mrożonej. Są zdecydowanie droższe niż zwykłe śledzie, ale polecam spróbować, są przepyszne! Śledzie po rozmrożeniu dzielimy na połówki. Wyjmujemy ogon. Bułki dzielimy na pół, każdą z nich smarujemy majonezem (nie jest potrzebna duża ilość, bo matiasy same w sobie są tłuste). Na połówkach bułek układamy matiasy, plasterki ogórka i świeżą cebulę. Gotowe!