Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa kiełbasa jest najlepsza. Przyprawiona tak jak lubimy. Dobrze uwędzona. Do grzania na śniadanie, na kanapki (również w wersji podsuszanej), do zup czy fasoli po bretońsku. Idealna. Oto moja wariacja kiełbasy śląskiej (na podstawie kilku przepisów ). Przepis na ok. 3 kg kiełbasy (podczas wędzenia tradycyjnego woda odparuje).
Pyszne i lekkie danie obiadowe.
Odsłon: 997
Pyszne i lekkie danie obiadowe.
Odsłon: 997
Składniki
1. Łopatkę zmielić na średnich oczkach (4,5mm). Szynkę zmielić na dużych oczkach (6mm). Połączyć mięsa. 2. Do mięsa dodać peklosól i pieprz. 3. Wymieszać i odstawić do lodówki na 12h (peklowanie). 4. Słoninę zmielić na małych oczkach (3mm) na pastę, część można na większych wtedy na przekroju będą widoczne skwarki. 5. Dodać przyprawy i wodę oraz słoninę. 6. Mieszać robotem ok. 5-10 min. (ręcznie ok. 20 min.)
7. Jelita namoczyć w letniej wodzie (ok. 0,5h). Farszem nadziewać jelita i następnie je ponakłuwać. 8. Osadzać przez noc w temperaturze pokojowej.
Wędzenie: 1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni włożyć kiełbasy. 2. Osuszyć je ok. 1 godziny. 3. Wędzić ok. 4 h w temp. 40 st. C.
Parzenie: 1. Nagrzać wodę by była ciepła (50-60 st. C) i wkładać kiełbasy. 2. Jak woda osiągnie 75 st. C rozpocząć parzenie ok. 20min. 3. Przełożyć do miski z zimną wodą a następnie jak ostygną wyłożyć na sito.