Do góry

Śniadania Przepis na:

Maślankowe pancakes z wanilią

Maślankowe pancakes z wanilią

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 6016

Dodano:

Odsłon: 2251

Pyszne,expresowe placuszki,delikatne z aromatem wanilii:)

Składniki

  • mąka, ok.240g
  • maślanka, 1,5szklanki
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • soda, 1/2 łyżeczki
  • cukier, 2 łyżki
  • jajka, 2 sztuki
  • olej, 2 łyżki
  • nasionka z 1/2 laski wanilii
3-4 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Maślankowe pancakes z wanilią

Przygotowanie

  1. Żółtka lekko ubić z olejem i maślanką.Dodać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami,oraz ziarenkami wanilii i cukrem.

  2. W drugiej misce ubić na sztywno białka.Delikatnie połączyć ciasto z białkami.Smażyć na teflonowej patelni(bez tłuszczu)do zarumienienia placuszków.Podawać ciepłe z konfiturą lub syropem klonowym.Z powyższych składników wychodzi ok.20 sztuk.

  3. Żółtka lekko ubić z olejem i maślanką.Dodać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami,oraz ziarenkami wanilii i cukrem.

  4. W drugiej misce ubić na sztywno białka.Delikatnie połączyć ciasto z białkami.Smażyć na teflonowej patelni(bez tłuszczu)do zarumienienia placuszków.Podawać ciepłe z konfiturą lub syropem klonowym.Z powyższych składników wychodzi ok.20 sztuk.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kocurekwkuchni 26 stycznia 2013 Aż mi się jeść zachciało... nawet u mnie pachnie wanilią:) super!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń