Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 136
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 519
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 230
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 136
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 519
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 230
Składniki
Do malaksera, młynka wsypywać stopniowo orzechy, mielić tak długo, aż powstanie jednolita masa. Jeśli chcemy uzystkać idealnie gładką masę polecam użyć młynka elektrycznego, gdyż malakser częścowo pozostawia małe chrupiące orzeszki (osobiście wolę tą wersję).
Do powstałej masy dosypywać po łyżeczce cukru brązowego i kilka kropli oleju tak długo aż do uzyskamy odpowiadający nam smak i gęstość. Proporcje cukru i oleju podałam opcjonalnie, każdego składnika możemu użyć mniej lub więcej, wzależności od naszych preferencji. Jeśli przesadziliśmy z olejem wystarczy dodać orzechów i dalej miksować.
Masło odstawić na noc (nie do lodówki) aby reszta nieutartego cukru miała okazję się rozpuścić.
Dla osób nie przepadających za słonym posmakiem orzechów proponuję użyć prażonych w łupinach (oczywiście wcześniej obranych). Zamiast oleju arachidowego można rownież użyć dobrej jakości masła.
Masło orzechowe świetnie smakuje z krakersami, ciepłymi grzankami, i co może wydać się dziwne z malinowym dżemem :) Masło możemy przechowywać w słoikach około miesiąca.
Smacznego