Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste i pyszne bułeczki dla dzieciaków i dorosłych.
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2903
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 930
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1097
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 267
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2833
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2903
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 930
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1097
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 267
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2833
Składniki
Drożdże mieszamy z cukrem, wlewamy ciepłe mleko i mieszamy do rozpuszczenia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy ziemniaki (przeciśnięte przez praskę lub zmielone) i mieszamy. Robimy dołeczek i wlewamy mleko z drożdżami, delikatnie zasypujemy mąką i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajko, olej i cukier waniliowy. Zagniatamy na gładkie i sprężyste ciasto. Przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia. Nadzienie: Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i próbujemy. Jeśli trzeba dosładzamy wg. potrzeb. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Wałkujemy prostokąt. Smarujemy 1/4 sera. Ciasto składamy do dłuższego boku. Teraz kroimy w paski, łapiemy za dwa końce i przekręcamy każdy w przeciwną stronę. Układamy na blaszce od piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia. Z pozostałymi częściami ciasta i sera postępujemy tak samo. Bułeczki odkładamy do napuszenia (ok. 20-30 minut)
Smarujemy białkiem i pieczemy w 180 st. C ok 10-15 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego :) Z przepisu wychodzi ok. 40 sztuk :)