Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
rózga lub mikser, palnik lub zapalniczka
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 112
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 172
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2175
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 112
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 172
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2175
Składniki
-- wsypać jedna szklanke mleka, -- dodać 1 i1/4 szklanki mleka oraz jedno jajko -- dodać szczyptę soli i cukru oraz łyżeczke oleju -- i wszystko za pomocą mikstera lub rózgi wszystko wymieszać na gładka masę, musi mieć gęstą konsystencje --na gorącą patelnie (wtedy pierwszy nalesnik sie nie spali ) wlewamy mała ilość masy naleśnkowej po calej patelni tak aby naleśniki były cienkie -- gdy mamy gotowe nalesniki na osobnej patelni sypać cukier -- poczekać aż cukier sie rozpusci dodajemy masło i powstaje nam karmel , -- do karmelu dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy, -- nastepne na patelnie dodajemy nalesniki w smazymy ok 2 minuty z każdej strony -- wlewamy 40 ml likieru pomarańczowego i za pomocą zapalniczki podpal -- gdy ogień opadnie wyłóż na tależ naleśniki polej sosem pomarańczowej i dla ozdoby dodaj kawałki pomarańczy i kilka liści mięty Smacznego