Śniadania Przepis na:
Naleśniki z serem, orzechami i suszonymi owocami

Składniki
- ciasto naleśnikowe
- jajka, 2
- mleko, 2 szklanki
- mąka, 2 szklanki
- cukier, 7 łyżeczek
- proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
- cukier waniliowy, 1/2 łyżeczki
- olej, łyżka
- nadzienie
- biały ser, 250 g
- jogurt naturalny, 4 łyżki
- rodzynki, 40 g
- orzechy włoskie, 30 g
- migdały, 30 g
- ananasy, 1/2 puszki
- suszone śliwki, 40 g
- suszone morele, 40 g
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Mleko, jajka, mąkę, cukier (4 łyżeczki), olej, proszek do pieczenia i cukier waniliowy zmiksować na ciasto do jednolitej konsystencji. Cienkie naleśniki smażyć na złocisty kolor na niewielkiej ilości oleju (jeśli patelnia jest teflonowa wystarczy 5 kropel).
-
Biały ser z jogurtem i cukrem (3 łyżeczki) wymieszać na gładką masę. Ananasy, suszone śliwki, morele, orzechy włoskie i migdały kroimy na małe kawałki. Wraz z rodzynkami dodajemy do masy serowej i mieszamy.
-
Nadzieniem smarujemy naleśniki i składamy w trójkąty. Tuż przed podaniem ich powierzchnię polewamy syropem malinowym. Smacznego!
Komentarze do przepisu (0)