Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj zrobiłam naleśniki ale inne niż tradycyjne ponieważ z siary krowiej, kto ma krowy wie co to jest a mianowicie jest to mleko po wycieleniu się krowy, najlepsza na placki czy naleśniki jest ta z trzeciego doju po wycieleniu się krowy. Taką siarę daje się małemu cielaczkowi. To kolejny smakołyk z lat mojego dzieciństwa mama nam smażyła takie naleśniki i jedliśmy je same lub z dżemem czy cukrem kto z czym miał ochotę.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 498
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 178
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 179
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 498
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 178
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 179
Składniki
Do miski wlać siarę przez sitko, wsypać mąkę proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować aby nie było grudek. Następnie wlać wodę gazowaną i dokładnie wymieszać chochelką do połączenia się ciasta z wodą gazowaną.
Na patelnię do naleśników wlać niewielką ilość oleju rozgrzać go. Chochlą wlewać ciasto naleśnikowe i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Usmażone naleśniki układać na talerzu. Następnie smarować powidłami lub kto z czym ma ochotę i zawijać dowolnie. Z tego przepisu wyszło mi trzynaście sztuk naleśników.
Naleśniki nie są tak mięciutkie jak tradycyjne ale zapewniam że są bardzo syte i smaczne. Trzynaście naleśników starczyło na trzy dorosłe osoby a i nawet było za dużo ponieważ zostały jeszcze. Takie naleśniki można zajadać ze szklanką gorącego mleka lub kakao.