Do góry

Śniadania Przepis na:

Omlet wiedeński

Przepis dnia 2020-06-26
Omlet wiedeński

Autor:

Przepisów i artykułów: 281 Ocena: 3208

Dodano:

Odsłon: 451

Cesarski omlet, zwany też wiedeńskim. Delikatny i puszysty, porwany na kawałki i podpieczony na chrupiąco na masełku. idealne śniadanie

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła
  • do podania: cukier puder, dżem
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Omlet wiedeński

Przygotowanie

  1. Do miski przełożyć mąkę, cukier i mleko.
    Oddzielić żółtka od białek - żółtka przełożyć do mleka i mąki, białka zostawić w misce ( szklanej lub metalowej) i ubić mikserem na pianę.
    Zmiksować mąkę z mlekiem i jajkami i następnie za pomocą łyżki delikatnie wmieszać pianę.

  2. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła, przełożyć ciasto i podpiec na rumiano - następnie przewrócić na drugą stronę. Jeżeli się porwie to nie szkodzi.
    Jak omlet się podpiecze z drugiej strony, to za pomocą drewnianej łyżki porwać delikatnie na kawałki, dodać resztę masła i obsmażyć kawałki ze wszystkich stron.
    Podawać posypane cukrem pudrem, z dżemem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewanoba 26 czerwca Bardzo smaczne, mi najbardziej smakuje z musem jabłkowym oraz z konfiturą z dyni własnej roboty

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SprytnaChochla 22 czerwca Pięknie podany! Chętnie zjadłabym takie śniadanie

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 20 czerwca Kaiserschmarrn jest wlasciwie specjalem austriackiej kuchni, ale jest bardzo popularny we wszystkich niemieckojezycznych krajach. Lubia go dzieci i dorosli, mnie najlepiej smakuje z powidlami sliwkowymi :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń