Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serdecznie witam i zapraszam na smaczny omlet z pokrzywą i czosnkiem niedźwiedzim. Obecnie jest najlepszy czas na zbiór pokrzywy jak i czosnku niedźwiedziego, więc jeżeli mamy taką możliwość, to polecam wypróbować ten przepis.
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 37
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 157
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 83
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 91
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6434
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 37
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 157
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 83
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 91
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6434
Składniki
Listki pokrzywy dokładnie myję pod bieżącą wodą i drobno kroję. Listki czosnku niedźwiedziego również dokładnie myję i drobno kroję. Jajka wybijam do miseczki, doprawiam solą, pieprzem i roztrzepuję. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach.
Teraz na patelni rozgrzewam olej z masłem i smażę przez kilka minut pokrzywę z czosnkiem, tak żeby pokrzywa zmiękła. Następnie dodaję jajka, mieszam i smażę pod przykryciem na małym ogniu, do momentu aż jajka zaczną się ścinać. Wtedy górę posypuję serem, ponownie przykrywam i smażę aż ser się roztopi – omlet jest gotowy. Omlet z pokrzywą jest gotowy, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa