Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serdecznie witam i zapraszam na smaczny omlet z pokrzywą i czosnkiem niedźwiedzim. Obecnie jest najlepszy czas na zbiór pokrzywy jak i czosnku niedźwiedziego, więc jeżeli mamy taką możliwość, to polecam wypróbować ten przepis.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37357
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37357
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Składniki
Listki pokrzywy dokładnie myję pod bieżącą wodą i drobno kroję. Listki czosnku niedźwiedziego również dokładnie myję i drobno kroję. Jajka wybijam do miseczki, doprawiam solą, pieprzem i roztrzepuję. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach.
Teraz na patelni rozgrzewam olej z masłem i smażę przez kilka minut pokrzywę z czosnkiem, tak żeby pokrzywa zmiękła. Następnie dodaję jajka, mieszam i smażę pod przykryciem na małym ogniu, do momentu aż jajka zaczną się ścinać. Wtedy górę posypuję serem, ponownie przykrywam i smażę aż ser się roztopi – omlet jest gotowy. Omlet z pokrzywą jest gotowy, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa