Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna pasta na kanapki i bułki, aromatyczna, lekko pikantna, zdecydowanie i porządnie przyprawiona, naprawdę wspaniała!
Polecam.
Odsłon: 1151
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1637
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1106
Polecam.
Odsłon: 1151
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1637
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1106
Składniki
Dowolny żółty ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki albo wykorzystać resztkę wcześniej utartego sera. Jajka obrać ze skorupek i również zetrzeć na tarce lub rozgnieść widelcem w misce.
Jajka i ser najpierw wymieszać z miękkim masłem, a następnie dodać majonez, musztardę, kurkumę, pieprz i sól oraz posiekaną zieleninę. Zielenina to do wyboru: szczypiorek, natka pietruszki, koperek, liście rzodkiewek, młoda nać marchewki albo jakieś dzikie zielska – listki krwawnika, gwiazdnica, posiekana drobno pokrzywa, listki mniszka, babka, żółtlica… co kto lubi i do czego ma dostęp – zielone musi być, i to sporo!
Wymieszać wszystko dokładnie. Gotową pastę podawać do chleba zwykłego lub bezglutenowego, bułek, krakersów. Można ją jeszcze doprawić odrobiną słodkiej mielonej papryki, a musztardę za każdym razem dodawać inną – to takie niewielkie poletko do eksperymentów. Warto dodatkowo posypać gotową kanapkę sporą ilością zieleniny. Próbujcie i smacznego!