Do góry

Śniadania Przepis na:

Pełnoziarniste placuszki bananowe

Pełnoziarniste placuszki bananowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1358

Dodano:

Odsłon: 594

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto przygotować sobie pyszny i syty posiłek, który da nam energię na początek dnia. Dlatego specjalnie dla Was dzisiaj kolejna propozycja śniadaniowa: pełnoziarniste placuszki bananowe - idealne na śniadanie i deser! :) To co, spróbujecie? :)

Składniki

  • 2 dojrzałe banany (im ciemniejsze, tym lepsze, bo więcej zdrowego cukru zawierają)
  • 4 jajka
  • 180 ml mleka
  • 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub żytniej pełnoziarnistej)
  • 20 g masła
  • 2 łyżki miodu (lub syropu klonowego)
  • 1 szczyptę soli
  • cynamon do smaku
  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy)
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pełnoziarniste placuszki bananowe

Przygotowanie

  1. Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia.
    Żółtka oddzielamy od białek.
    Żółtka ucieramy np. blenderem z bananami i miodem. Do powstałej masy na przemiennie dodajemy mleko i mąkę. Na koniec dodajemy masło i cynamon. Dokładnie mieszamy.
    Biała ubijamy z solą na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.
    Placuszki wykładamy łyżką na gorący tłuszcz i smażymy na rumiano z obu stron.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami (sosem waniliowym, czekoladą, owocami, bakaliami.... ).
    Smacznego i duuużo energii na cały dzień! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 grudnia 2017 No właśnie, z tym śniadaniem, to różnie jest ;)

Teraz, lekko po południu zjadłbym takie placki razem z talerzem xD
PYCHA :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń