Do góry

Śniadania Przepis na:

pełnoziarnisty chlebek do odrywania

pełnoziarnisty chlebek do odrywania

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 4054

Dodano:

Odsłon: 1190

Pszenny pełnoziarnisty chlebek do odrywania z oliwą z suszonych pomidorów oraz suszonymi ziołami. Dodatki można dobrać wg własnych upodobań- np masło czosnkowe, pesto, masło orzechowe, zioła lub ser. Pachnie cudownie, jest pulchny i świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonały do zup, sałatek czy np. do gorących warzyw z patelni. Mąkę pełnoziarnistą można zastąpić zwykłą pszenną lub orkiszową.

Składniki

  • 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2/3 szklanki mleka 300 g mąki pełnoziarnistej pszennej 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko 50 g masła oliwa z suszonych pomidorów ulubione zioła
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
pełnoziarnisty chlebek do odrywania

Przygotowanie

  1. Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy troszkę cukru, ciepłego mleka i łyżkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut.
    Roztapiamy masło aby było płynne ale nie gorące.
    Gdy drożdże wyrosną dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy na elastyczne ciasto, które nie będzie kleić się do miski. Na początku ciasto będzie się kleiło i nie będzie miłe do wyrabiania, ale im dłużej wyrabiane, tym bardziej zacznie nabierać formy.

  2. Wyrobione ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 40 minut, aż podwoi objętość.
    Po tym czasie Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt. Krótszy bok prostokąta ma mieć długość keksówki w której będziemy piec chleb, dłuższy bok ma mieć długość: 4-5 razy długość krótszego boku keksówki. Rozwałkowane ciasto smarujemy oliwą z suszonych pomidorów lub innym olejem i posypujemy ziołami. Tak przygotowane ciasto kroimy na 4-5 równej szerokości pasków. Pasy nakładamy na siebie jeden na drugi, a następnie kroimy na 5-6 kwadratów. Kwadraty przekładamy pionowo do keksówki i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika na około 40 minut. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 29 grudnia 2016 Pyszny chlebek,wiemy co jemy ,a nie kupne nafaszerowane nie wiadomo czym:) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń