Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 4495
Dodano: 29.12.2016
Odsłon: 1273
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy troszkę cukru, ciepłego mleka i łyżkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Roztapiamy masło aby było płynne ale nie gorące.
Gdy drożdże wyrosną dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy na elastyczne ciasto, które nie będzie kleić się do miski. Na początku ciasto będzie się kleiło i nie będzie miłe do wyrabiania, ale im dłużej wyrabiane, tym bardziej zacznie nabierać formy.
Wyrobione ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 40 minut, aż podwoi objętość.
Po tym czasie Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt. Krótszy bok prostokąta ma mieć długość keksówki w której będziemy piec chleb, dłuższy bok ma mieć długość: 4-5 razy długość krótszego boku keksówki. Rozwałkowane ciasto smarujemy oliwą z suszonych pomidorów lub innym olejem i posypujemy ziołami. Tak przygotowane ciasto kroimy na 4-5 równej szerokości pasków. Pasy nakładamy na siebie jeden na drugi, a następnie kroimy na 5-6 kwadratów. Kwadraty przekładamy pionowo do keksówki i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika na około 40 minut. Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Docherro 29 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
Pyszny chlebek,wiemy co jemy ,a nie kupne nafaszerowane nie wiadomo czym:) Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz