Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zainspirowana przepisem Kalina11 postanowiłam przygotować pieczeń z mięsa mielonego z białą kiełbasą i jajkiem. Co prawda w nazwie użyłam słowa świąteczna, ale możecie ją upiec o każdej porze roku na każdą okazję a także bez okazji ;) Smaczna i ładnie się prezentuje na stole :)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5624
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27617
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 66
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5624
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27617
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 66
Składniki
Cztery jajka gotujemy na twardo.* Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso przekładamy do miski, dodajemy czosnek, cebulę, bułkę tartą, przyprawy. Wbijamy dwa surowe jajka. Całość wyrabiamy dłonią do momentu uzyskania jednolitej masy. Teraz przygotowujemy formę na pieczeń (u mnie keksówka o wymiarach 27,5 cm x 8,5 cm. Margarynę rozpuszczamy w rondelku, przy użyciu silikonowego pędzelka natłuszczamy foremkę, następnie oprószamy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wykładamy połowę mięsnej masy. Następnie przez środek blaszki, jedno za drugim układamy całe, obrane jajka. Po bokach układamy białe kiełbaski (po dwie z każdej strony). Wszystko przykrywamy pozostałą częścią mięsa, które rozprowadzamy równomiernie na całej szerokości blaszki. Wierzch pieczeni posypujemy mieloną czerwoną papryką.
Mięso wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni, pieczemy 90 minut. Gotową pieczeń, jeżeli zamierzamy ją podać na ciepło, kroimy na plastry o grubości 2- 3 cm. Natomiast na kanapki kroimy na plasterki o grubości 0.5 cm. *Jajka wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 8- 10 minut. Dłuższy czas gotowania może skutkować nieprzyjemnym zapachem jajka i zielonkawą otoczką wokół żółtka. Ugotowane jajka zalewamy zimną wodą, studzimy. Smacznego.