Do góry

Śniadania Przepis na:

Placki z kalarepy

Placki z kalarepy

Autor:

Przepisów i artykułów: 647 Ocena: 11838

Dodano:

Odsłon: 7521

Mega smaczne placuszki z kalarepy i młodych listków botwinki z czerwonymi łodyżkami. Robi się je szybko, ale jeszcze szybciej giną ze stołu.

Składniki

  • kalarepa 175 g ( po obraniu )
  • młode listki i łodygi botwinki 50 g
  • 1/4 średniej cebuli
  • 1 duże jajko
  • 1 raczej płaska łyżka mąki pszennej
  • czosnek staropolski 1/2 łyzeczki
  • sól, pieprz
  • kiełki
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki z kalarepy

Przygotowanie

  1. Kalarepę obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki, posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Sok który puści odlewamy. Wypłukaną botwinkę lekko siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
    Podsmażoną botwinkę dodajemy do odciśniętej kalarepy. Dodajemy resztę składników, mieszamy i przyprawiamy.

  2. Smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony.
    Podajemy z kiełkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń