Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z ricotty pomimo prostoty wykonania mogą wyglądać niezwykle spektakularnie. Podaj je ze świeżymi owocami jagodowymi albo karmelizowaną gruszką lub jabłkiem. Świetne będą także z łyżką śmietany oraz cukrem lub miodem. Głównym atutem placuszków jest ich niesłychanie miękkie i aromatyczne wnętrze. Przygotowanie przekąski jest bardzo proste, a wykorzystanie kilku trików sprawi, że staną się perfekcyjne i nie będą się rozpadały na patelni. Prezentowany przepis obejmuje wykonanie około 15 placuszków.
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2020
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 13001
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 261
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2020
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 13001
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 261
Składniki
Do miski wsyp cukier, skórkę z cytryny i żółtko. Zmiksuj lub utrzyj pałką do ucierania, by cukier się rozpuścił i składniki dobrze połączyły. Ricottę wyłóż na czystą ściereczkę i bardzo mocno odciśnij. Mniej zwarta ricotta spowoduje, że konieczne będzie użycie większej ilości mąki, a wtedy placuszki mogłyby wyjść twarde. Rozmieszaj ricottę z pozostałymi składnikami, aby całość nabrała jednolitej konsystencji (powinno być gęste). Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę i nadal mieszaj.
Podsyp stolnicę lub blat mąką. Z wyrobionego ciasta serowego uformuj około 15 kulek i lekko je spłaszcz. Każdy placuszek ułóż na środku stolnicy, przykryj go kubkiem lub filiżanką o większej średnicy i energicznie kręć kółka kubkiem po powierzchni stolicy z placuszkiem w środku. Dzięki temu trikowi boki placków będą gładkie i proste, wobec tego pięknie zaprezentują się na talerzu. Czynność z kubkiem powtórz dla wszystkich placuszków.
Na patelni rozgrzej olej lub klarowane masło i ułóż placuszki. Smaż 1 minutę, bez przykrycia, następnie przykryj na 1-2 minut, po czym odwróć i usmaż placuszki do końca. Gdy placki są gotowe przełóż je na talerz, udekoruj dowolnymi dodatkami i od razu podawaj.