Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli myślałeś, że jajecznica należy do dań, które nie mogą niczym zaskoczyć, byłeś w błędzie. Kaszubska prażnica na bretlingach jest tego najlepszym przykładem. Bretlingi, czyli inaczej szprotki, wręcz doskonale komponują się z jajkami. Aby go nieco urozmaicić, możesz dodać do nich również świeży koperek. Jesteśmy pewni, że jajecznica w kaszubskiej wersji nie raz będzie gościć na waszym stole.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 69
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 69
Składniki
Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło.
Dodaj cebulę i podsmażaj przez kilka minut, aby cebula się zeszkliła.
Jajka wbij do miski. Dodaj do nich sól, pieprz oraz posiekany koperek.
Gdy cebula będzie lekko zrumieniona, dodaj do niej bretlingi pokrojone na mniejsze kawałki.
Po około 30 sekundach wlej na patelnię jajka. Całość mieszaj energicznie aż osiągniesz ulubiony poziom ścięcia jajecznicy.
Prażnicę na bretlingach podawaj natychmiast, najlepiej z chlebem na zakwasie oraz swojskim masłem.