Do góry

Śniadania Przepis na:

Prosty i pyszny chleb z boczkiem

Prosty i pyszny chleb z boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 365

Dodano:

Odsłon: 4656

Wspaniały chleb, łatwy do zrobienia,

Składniki

  • 20g świeżych drożdży rozpuścić w 3 łyżkach ciepłej wody z 1 łyżeczką cukru
  • 400g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 100g boczku - ja użyłam parzonego
  • 350g wody mineralnej niegazowanej lub przefiltrowanej
  • 20g świeżych drożdży rozpuścić w 3 łyżkach ciepłej wody z 1 łyżeczką cukru
  • 400g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 100g boczku - ja użyłam parzonego
  • 350g wody mineralnej niegazowanej lub przefiltrowanej
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z boczku odciąć skórę, pokroić w kosteczkę. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, wlać drożdże, wymieszać łyżką. Wlać wodę, wymieszać łyżką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.

  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 245oC razem z żeliwnym naczyniem w środku (można użyć formy żaroodpornej). Gdy piekarnik i naczynie będą już nagrzane, wysunąć formę (uwaga! gorące), wlać ciasto, wsunąć formę z powrotem, piec 5 minut bez przykrycia. Następnie przykryć chleb i piec 25 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie i piec kolejne 20 minut. Jeśli chleb będzie się zbyt rumienił, przykryć go folią aluminiową.

  3. Z boczku odciąć skórę, pokroić w kosteczkę. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, wlać drożdże, wymieszać łyżką. Wlać wodę, wymieszać łyżką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.

  4. Piekarnik nagrzać do temperatury 245oC razem z żeliwnym naczyniem w środku (można użyć formy żaroodpornej). Gdy piekarnik i naczynie będą już nagrzane, wysunąć formę (uwaga! gorące), wlać ciasto, wsunąć formę z powrotem, piec 5 minut bez przykrycia. Następnie przykryć chleb i piec 25 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie i piec kolejne 20 minut. Jeśli chleb będzie się zbyt rumienił, przykryć go folią aluminiową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń