Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste a zarazem wyśmienite pszenne bułeczki wprost z "domowej piekarni"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9569
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4434
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 200
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20859
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9569
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4434
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 200
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20859
Składniki
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wodę, drożdże, sól oraz cukier.
W między czasie rozpuścić masło i delikatnie przestudzić, gdy masło będzie już letnie dodać je do mąki oraz reszty składników. Na sam koniec wybić jajko.
Ciasto wyrobić na gładką, delikatną masę. Na początku wyrabiania jest ono dość luźne ale później fajnie się łączy. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
W między czasie przygotować blaszkę, należy ją wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie oprószyć mąką.
Gdy nasze ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki. Każdą z bułek obtaczamy w mące i układamy na blaszce do podwojenia swojej objętości (na jakieś 40 minut).
Przed samym włożeniem bułek do piekarnika za pomocą tępej strony noża robimy na bułeczkach przedziałki.
Gotowe bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy je przez 20 minut. Studzimy. Smacznego ;)