Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne placuszki twarogowe przygotujesz w kilka chwil na słodkie, rodzinne śniadanie. Sos waniliowy podkreśli smak placuszków, dodając aksamitnego akcentu. Do placuszków możesz podać także świeże, sezonowe owoce lub ulubioną konfiturę.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1572
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 307
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1572
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 307
Składniki
Przed przygotowaniem placuszków mocno wyciśnij ser (możesz go też przełożyć na sitko do odsączenia). Oddziel białka od żółtek, wbij do miski i ubij sztywną pianę. W drugiej misce rozmieszaj odsączony ser z żółtkiem, dodaj do piany i delikatnie wymieszaj bądź zmiksuj. Dodaj miód, mleko oraz mąkę i miksuj chwilę, by połączyć wszystkie składniki. Ciasto powinno wyjść gęste.
Rozgrzej patelnię, wlej tłuszcz, wykładaj łyżką porcję ciasta i smaż placuszki na rumiano z każdej strony. Podczas smażenia możesz przykryć pokrywką, by szybciej się podsmażyły i lekko podrosły.
Wykonaj sos. Mleko i śmietankę wlej do garnka, wrzuć laskę wanilii (możesz wrzucić rozciętą laskę, aby wzmocnić smak) i gotuj na wolnym ogniu, aby sos się zagotował. Utrzyj żółtka z cukrem na kogel-mogel i małym strumieniem wlewaj na gotujące mleko ze śmietaną. Pamiętaj, aby cały czas mieszać, by żółtka się nie ścięły. Gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje, po czym wyjmij laskę wanilii.
Podawaj placuszki zaraz po usmażeniu polane sosem waniliowym. Nadmiar sosu przelej do słoiczka i przechowywać w lodówce (w tym przypadku możesz pozostawić laskę wanilii w środku, by wzmocnić waniliowy smak).