Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na słodkie śniadanie. Omlet biszkoptowy jest bardzo łatwy a zarazem bardzo szybki do zrobienia. Smakuje dokładnie tak samo jak biszkopt pieczony w tortownicy a robi się go o wiele szybciej. Można go zajadać ze skyrem i owocami tak jak u mnie a można podać z bitą śmietaną i owocami jako deser. Świetnie smakuje z twarożkiem i dżemem. Omlet wychodzi puszysty i grubaśny. Polecam! Składniki są podane na małą patelnię 20cm.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 71
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 47
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 71
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 47
Składniki
Białka oddzielamy od zoltek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę . Dodajemy zoltka i delikatnie lecz dokładnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę oraz mleko i cukier i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy małą patelnię i smarujemy lekko masłem lub spryskujemy olejem. Na patelnię przelewamy naszą masę biszkoptową.
Smażymy na małym lub średnim ogniu pod przykryciem.
Omlet jest gotowy do przewrócenia gdy po podważeniu omleta jego spód jest złoto brązowy. Po przewróceniu smażymy jeszcze chwilę już bez przykrycia aż druga strona również będzie złoto brązowa. Smacznego!