Do góry

Śniadania Przepis na:

Racuchy drożdżowe Babci Jadzi-pyszne śniadanie!

Racuchy drożdżowe Babci Jadzi-pyszne śniadanie!

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 1562

Dodano:

Odsłon: 6915

Wszyscy je uwielbiamy,są pulchne i bardzo smakują z domowym dżemem malinowym,do tego kubek gorącego mleka z miodem, po prostu żyć nie umierać. Racuchy Babci Jadzi są najlepsze. Zapraszam do obejrzenia filmu na moim kanale na YouTube -Mangiare u Ewki.

Składniki

  • mąki 250 g
  • mleka 240 ml
  • drożdży świeżych 15 g
  • cukru 50 g
  • jajka 2
  • masło 30 g
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Racuchy drożdżowe Babci Jadzi-pyszne śniadanie!

Przygotowanie

  1. Drożdze rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru ,rozprowadzić z ciełym mlekiem i dodać 2 łyżki maki. To wszystko przykryc ścierka i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.

  2. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubic sztywna piane na koniec dodać resztę cukru i dalej ubijając dodawać kolejno po jednym żółtku.

  3. Do podrośniętego rozczynu dodać resztę mąki,stopine masło (letnie) i ubite jajka.Wyrabiać drewnianą łyżką ,aż ukażą się pęcherzyki. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany.

  4. Ciasto po wyrośnięciu -fotka

  5. I teraz smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obu stron. Babcia Jadzia ma odpowiednie patelnie do smażenia racuchów ,racuchy smaży się na kuchni węglowej -fotka

  6. Na kuchni są takie krążki,wyciąga je się i wkłada patelnie.Patelnia ma bezpośredni kontakt z ogniem. Wlewamy troszkę oleju ,następnie wlewamy nasze ciasto i smażymy na rumiano z obu stron.Fotka

  7. Tak to wyglada to u Babci Jadzi. Ty smaż racuchy na normalenej patelni, wlewając trochę ciasta chochelką. Smąż na zloty kolor z obu stron. Posyp cukrem pudrem. Serwuj z ulubionym dżemem lub konfiturą.
    Zapraszam do obejrzenia filmu na mój kanał na YouTube -Mangiare u Ewki


    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń