Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy je uwielbiamy,są pulchne i bardzo smakują z domowym dżemem malinowym,do tego kubek gorącego mleka z miodem, po prostu żyć nie umierać. Racuchy Babci Jadzi są najlepsze. Zapraszam do obejrzenia filmu na moim kanale na YouTube -Mangiare u Ewki.
Pierniczki bez jajek to alternatywna wersja tradycyjnych ciastek. Idealnie od...
Odsłon: 14
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie keksowej o wymi...
Odsłon: 32
Pierniczki bez jajek to alternatywna wersja tradycyjnych ciastek. Idealnie od...
Odsłon: 14
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie keksowej o wymi...
Odsłon: 32
Składniki
Drożdze rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru ,rozprowadzić z ciełym mlekiem i dodać 2 łyżki maki. To wszystko przykryc ścierka i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubic sztywna piane na koniec dodać resztę cukru i dalej ubijając dodawać kolejno po jednym żółtku.
Do podrośniętego rozczynu dodać resztę mąki,stopine masło (letnie) i ubite jajka.Wyrabiać drewnianą łyżką ,aż ukażą się pęcherzyki. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany.
Ciasto po wyrośnięciu -fotka
I teraz smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obu stron. Babcia Jadzia ma odpowiednie patelnie do smażenia racuchów ,racuchy smaży się na kuchni węglowej -fotka
Na kuchni są takie krążki,wyciąga je się i wkłada patelnie.Patelnia ma bezpośredni kontakt z ogniem. Wlewamy troszkę oleju ,następnie wlewamy nasze ciasto i smażymy na rumiano z obu stron.Fotka
Tak to wyglada to u Babci Jadzi. Ty smaż racuchy na normalenej patelni, wlewając trochę ciasta chochelką. Smąż na zloty kolor z obu stron. Posyp cukrem pudrem. Serwuj z ulubionym dżemem lub konfiturą. Zapraszam do obejrzenia filmu na mój kanał na YouTube -Mangiare u Ewki Smacznego!