Do góry

Śniadania Przepis na:

Rogaliki śniadaniowe Babci Stefci

Rogaliki śniadaniowe Babci Stefci

Autor:

Przepisów i artykułów: 2310 Ocena: 14630

Dodano:

Odsłon: 12689

Rogaliki Babci Stefci są najlepsze.

Składniki

  • Składniki:
  • Mąka pszenna 2 ½ szklanki
  • Mleko 1 ½ szklanki
  • Jajka 3 szt.
  • Drożdże 6 dag
  • Cukier 3 łyżki
  • Margaryna ¾ kostki
  • Sól 1 płaska łyżeczka
  • Cukier puder do posypki
  • Cukier waniliowy
  • Powidła śliwkowe
  • Jajko do smarowania
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Drożdże utrzeć z cukrem, wymieszać w letnim mleku, wsypać 3 łyżki mąki wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, cukier waniliowy, sól, rozpuszczoną i wystudzoną margarynę, wbić jajka i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dosypać mąki. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto, rozwałkować w koło na grubość 0,5 cm, wycinać trójkąty. Na brzegu trójkąta kłaść powidło i zwijać rogaliki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jeszcze na chwilę odłożyć do podrośnięcia, posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piec około 20-25 minut. Lekko ostudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 30 stycznia Moja Mama Stefcia, też takie robiła. Te wyglądają pysznie.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń