Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste, ale niebanalne danie inspirowane włoskimi śniadaniami. Chrupiące rogaliki z kremem kasztanowym, słodkim serem Capri, miodem i świeżymi owocami.
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 1260
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 86
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 53
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 1260
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 86
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 53
Składniki
Zacznijmy od rogalików. We Włoszech popularne są cornetto, różnią się one od croissantów ciastem (do francuskich croissantów nie dodaje się jajek), a także zawartością cukru i stopniem chrupkości. W Polsce zdecydowanie łatwiej dostać croissanty. Polecam jednak kupić rogaliki w piekarni, a nie w sieciowych marketach, na pewno będą smaczniejsze. Rogaliki przecinamy (nie do końca) i smarujemy kremem. Ja używałam kremu kasztanowego, jeśli korzystacie ze słodkiego kremu orzechowo-czekoladowego to zrezygnujcie już z miodu, bo może wyjść za słodko. Ser Capri kroimy w plasterki i układamy w rogaliku. Polewamy miodem - u mnie był to miód kasztanowy, ale sprawdzi się każdy inny, najlepiej lejący. Posypujemy świeżymi owocami i zamykamy składamy rogalika jak kanapkę. Ja użyłam malin i borówek, ale świetnie sprawdzą się inne sezonowe. Rogaliki podajemy w towarzystwie kawy (najlepiej cappuccino)