Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz odmiany od kanapek z szynką i serem albo masz chęć na kolacje na ciepło, zrób proste roladki z chleba. Najwygodniej ci będzie posłużyć się pieczywem tostowym (ze względu na foremny kształt kromek), ale możesz też użyć zwykłego bochenka. Zaletą dania jest to, że pozwala wykorzystać czerstwe pieczywo – sprawdzi się nawet lepiej niż świeży chleb. Roladki możesz wypełnić dowolnym farszem – każdym składnikiem, którego zazwyczaj używasz do przygotowania kanapek. Nie wahaj się poeksperymentować z doborem przypraw! Poniżej znajdziesz przepis na jeden z możliwych wariantów tego dania.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Składniki
Zetrzyj ser żółty na tarce o grubych oczkach. Umyj paprykę i usuń z niej gniazdo nasienne. Pokrój warzywo w paseczki.
Odetnij skórki od kromek chleba tostowego i rozwałkuj każdą na płaski płat.
Na każdej kromce pieczywa ułóż plaster szynki, porcję sera i 2-3 paski papryki. Posyp całość dużą szczyptą oregano. Zwiń ciasno w rulonik.
Wymieszaj jajka z mlekiem. Dopraw pieprzem i czosnkiem.
Rozgrzej na palniku o średniej mocy patelnię. Roztop na niej masło klarowane.
Gotowe roladki zanurz na chwilę w rozkłóconych jajkach. Obsmaż na złocisty kolor na maśle.