Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis prosty, najtrudniejsza jego część to czekanie aż bułki nieco ostygną. Bułeczki mają mięciutki, delikatny środek i chrupiącą spękaną skórkę. Idealne na śniadanie lub kolację. Bez barwników.
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2203
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 961
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23154
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2203
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 961
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23154
Składniki
Wychodzi 6 sporych bułek. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, posypać je łyżką cukru. Zalać 2-3 łyżkami letniego mleka. Odstawić do podrośnięcia. Żółtka roztrzepać z resztą cukru. Gdy drożdże podrosną dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Miskę przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 6 części, każdą nadziać konfiturą i zamknąć bułki. Bułki ułożyć na blaszce z papierem, przykryć odstawić na 15 minut, Spękana skórka. W naczyniu połączyć wszystkie składniki. Każdą bułkę posmarować skórką i odstawić jeszcze na 10 minut.
Piec w 195 C ok. 30 minut.