Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten smalczyk z cukinii to prawdziwa gratka dla miłośników prostych, ale pełnych smaku dodatków. Kremowa konsystencja pieczonej cukinii została wzbogacona orzechami włoskimi, świeżością kolendry, szpinaku, bazylii i koperku, dzięki czemu uzyskasz fantastyczne smarowidło, którego nie znajdziesz na sklepowych półkach. Już jedna kromka świeżego pieczywa posmarowana takim smalczykiem wystarczy, żeby poprosić o dokładkę!
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1007
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 318
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 78
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1007
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 318
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 78
Składniki
Umyj cukinie (młode i jędrne możesz zostawić ze skórką), pokrój w grube plastry, ułóż na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą, dorzuć posiekany ząbek czosnku, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 60 minut (do miękkości warzyw). Lekko ostudzone cukinie zblenduj na gęsty mus.
Orzechy włoskie drobno posiekaj. Cebulę i pozostały czosnek obierz i także drobno posiekaj. Wrzuć warzywa na rozgrzany olej i podsmaż na złoty kolor. Następnie dodaj orzechy i przesmażaj kilka minut. Na koniec dodaj upieczone puree cukiniowe i przesmażaj chwilę, aż sok z cukinii odparuje, a całość zgęstnieje. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Do warzyw dodaj drobno posiekane: zioła, szpinak i oczyszczoną z nasion papryczkę chili. Dzięki drobnemu poszatkowaniu składników, smalczyk zyskuje fantastyczną teksturę. Dopraw octem balsamicznym i wymieszaj.
Przełóż smalczyk z cukinii do miseczki, udekoruj listkami bazylii i podawaj. Możesz serwować bezpośrednio po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce.