Do góry

Śniadania Przepis na:

Soczysta pierś z kurczaka

Soczysta pierś z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7868

Dodano:

Odsłon: 13912

pyszna, soczysta, gotowana pierś z kurczaka

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • gałka muszkatołwa, kminek mielony, jałowiec mielony, liść laurowy, ziele angielskie
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku zagotować wodę ze wszystkimi przyprawami. Wystudzić. Pierś umyć i włożyć do wody z przyprawami, odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.
    Pierś wyciągnąć z zalewy i szczelnie zawinąć w folię aluminiową, a następnie w folię spożywczą, włożyć do woreczka foliowego, sznurkiem związać (żeby nam się woda nie dostała do środka). Pakuneczek włożyć do garnka z wodą, gotować 40 minut. Ugotowaną pierś odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia, nie odwijać. Gdy mięso dobrze wystygnie wyciągamy z folii i wkładamy do lodówki. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gonebada 12 marca 2014 mam pytanie co do ilości przypraw. mogę dowiedzieć się ile tego dać ? bo nigdy nie wiem..
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gruba-dynia 11 grudnia 2013 Zrobiłam, zjedzone, pyszne.. Chyba tylko za mało przypraw dałam. Mam pytanie , dlaczego ta wedlinka na zdjęciu jest ciemna? Czy była może przysmażona? Moja wyszła jasna, taka z wyglądu "uduszona", ale faktycznie soczysta.
P.S. Po analizie Twoich wędlin zamówiłam szynkowar . Pewnie już do mnie jedzie :-)). Pozdrawiam!
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ppolkaa 08 grudnia 2013 super propozycja, zamierzam wypróbowac, mam 2 pytanka:)
czy pierś zawiniętą w worek gotujemy w tej wodzie z przyprawami w której leżakowało mięso czy czystej?
czy zostawiamy mięso do ostygniecia a w tej wodzie, czy wyciągamy po tych 40 minutach gotowania i studzimy?
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 04 grudnia 2013 Dziękuję serdecznie i polecam wszystkim, którzy mają już dość kupnych wędlin o jednakowym smaku :) Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 03 grudnia 2013 mniamuśna delikatna, takie lubię najbardziej :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetaa26 03 grudnia 2013 bardzo podoba mi sie przepis, zabieram do ksiazki :))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń