Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki bez drożdży są naprawdę szybko gotowe. Bez długiego zagniatania i czekania, aż ciasto wyrośnie. Mięciutkie, kruche, przepyszne. Ten przepis musicie spróbować.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2277
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4366
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1282
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 268
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2277
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4366
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1282
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 268
Składniki
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, szczyptę pieprzu i kminku i szybko wymieszać. Dodać jogurt naturalny i oliwę lub olej( u mnie rzepakowy). Zagnieść razem i uformować kulę.
Stolnicę lekko posypać mąką. Ciasto rozwałkować na koło o grubości około 1 cm. Podzielić na 8 trójkątów ( tak jak dzielimy pizzę). Każdy z trójkatów odrobinę rozciągnąć i zwijać od podstawy, formując rogaliki. Końce rogalików pozostają proste, nie zawijamy ich tak jak w prawdziwych rogalach.
Prostokatną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni( termoobieg). Rogaliki położyć na blaszkę i posmarować wodą. Następnie posypać pestkami dyni lub innymi ziarnami. Pestki dyni lekko wcisnąć w ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut na złoto.