Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znudziły ci się kanapki z szynką? A może dysponujesz jedynie niezbyt świeżym już pieczywem? Co powiesz na ciepłe tosty? Przygotuj je z tych samych składników, co zazwyczaj kanapki, ale w zupełnie inny sposób. Do tego dania najlepiej nada się mały chleb, pieczywo tostowe albo bułka paryska. Ale równie dobrze możesz przetworzyć na tosty na kolację bułkę grahamkę czy kajzerkę.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4898
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13284
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5805
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7454
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4898
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13284
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5805
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7454
Składniki
Nagrzej piekarnik do 180°C. Posiekaj drobno czosnek lub przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z masłem i oregano. Posmaruj masłem czosnkowym kromki pieczywa i włóż je na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.
Kiedy pieczywo lekko się zarumieni, wyjmij je z piekarnika. Oprósz dwie kromki niewielką porcją startego na tarce o drobnych oczkach sera żółtego. Na serze ułóż po dwa plasterki szynki. Ponownie posyp odrobiną sera (tak, by pozostała jeszcze do dyspozycji około 1/3 porcji) i przykryj tosty pozostałymi kromkami pieczywa.
Ponownie wstaw tosty do piekarnika, tym razem na około 7-8 minut. Po 5 minutach oprósz tosty z wierzchu resztą sera.
W międzyczasie usmaż jajka sadzone – najlepiej na specjalnej patelni, a jeśli taką nie dysponujesz, po usmażeniu przykrój białko do kształtu tostów. Dopraw jajka do smaku solą i pieprzem i przełóż ostrożnie na wypieczone tosty. Oprósz listkami świeżej rukoli. Podawaj tosty gorące.