Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znudziły ci się kanapki z szynką? A może dysponujesz jedynie niezbyt świeżym już pieczywem? Co powiesz na ciepłe tosty? Przygotuj je z tych samych składników, co zazwyczaj kanapki, ale w zupełnie inny sposób. Do tego dania najlepiej nada się mały chleb, pieczywo tostowe albo bułka paryska. Ale równie dobrze możesz przetworzyć na tosty na kolację bułkę grahamkę czy kajzerkę.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 61
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 121
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 61
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 121
Składniki
Nagrzej piekarnik do 180°C. Posiekaj drobno czosnek lub przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z masłem i oregano. Posmaruj masłem czosnkowym kromki pieczywa i włóż je na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.
Kiedy pieczywo lekko się zarumieni, wyjmij je z piekarnika. Oprósz dwie kromki niewielką porcją startego na tarce o drobnych oczkach sera żółtego. Na serze ułóż po dwa plasterki szynki. Ponownie posyp odrobiną sera (tak, by pozostała jeszcze do dyspozycji około 1/3 porcji) i przykryj tosty pozostałymi kromkami pieczywa.
Ponownie wstaw tosty do piekarnika, tym razem na około 7-8 minut. Po 5 minutach oprósz tosty z wierzchu resztą sera.
W międzyczasie usmaż jajka sadzone – najlepiej na specjalnej patelni, a jeśli taką nie dysponujesz, po usmażeniu przykrój białko do kształtu tostów. Dopraw jajka do smaku solą i pieprzem i przełóż ostrożnie na wypieczone tosty. Oprósz listkami świeżej rukoli. Podawaj tosty gorące.