Do góry

Śniadania Przepis na:

Warzywny koszyk Wielkanocny

Warzywny koszyk Wielkanocny

Autor:

Przepisów i artykułów: 687 Ocena: 13193

Dodano:

Odsłon: 461

Gorąco polecam pyszne ciasto z warzywami.

Składniki

  • Ciasto: mąka pszenna 500 g
  • drożdże 70 g
  • masło lub margaryna 100 g
  • jajko 1 sztuka
  • mleko 130-140 ml
  • cukier 1 łyżeczka + sól 1/2 łyżeczki
  • Nadzienie : małe ziemniaki 240 g
  • warzywa mrożone na patelnię z bazylią i tymiankiem 450 g
  • majeranek, koperek, listki kolendry lub natki pietruszki
  • Zalewa: śmietana 18 proc 200 g
  • ser pleśniowy 60 g
  • czosnek 1/2 łyżeczki
  • majeranek 1 łyżeczka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki
  • jajko 1 sztuka
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Warzywny koszyk Wielkanocny

Przygotowanie

  1. Blaszka 22 X 9 wysokość 7 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką, lub mąką.
    Mniejsze ziemniaki ugotować , ale tak żeby się nie rozpadały. Odlać , ostudzić.
    Warzywa ( marchew, cukinia, fasola szparagowa, papryka) usmażyć na patelni , zgodnie z instrukcją na opakowaniu , ostudzić.
    Śmietanę wymieszać z jajkiem i wszystkimi przyprawami , na koniec dodać drobno pokrojony ser pleśniowy. Sos wstawić do lodówki.
    Robimy ciasto krucho- drożdżowe.
    Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku .
    Mąkę posiekać z tłuszczem , zrobić dołek , wlać drożdże, jajko , wsypać sól i zarobić dość miękkie ciasto. Przykryć miską , aby nie obsychało i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
    Spód blaszki możemy wyłożyć tylko rozwałkowanym ciastem. Ja wykładałam już plecionką , ale tak będzie łatwiej a spodu i tak nie widać.
    Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość max. 1/2 cm. i tniemy na 2 cm. paski .
    Z ciasta robimy gęstą plecionkę i wykładamy boki blaszki , dobrze dociskając ciasto.
    Na ciasto nakładamy papier do pieczenia , obciążamy kaszą lub grochem.
    Blaszkę wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ciasto w 180 C ok. 20 minut, zdejmujemy papier i jeszcze chwilę podpiekamy spód.
    Na podpieczony i lekko ostudzony spód nakładamy warstwę listków kolendry lub natki pietruszki, następnie część ziemniaków , potem część warzyw. Lekko dociskamy i nakładamy następną warstwę ziemniaków i warzyw .
    Całość polewamy sosem i szybko wkładamy do piekarnika.
    Pieczemy w 180 C ok. 50 -60 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń